Tuesday, October 11, 2011

Contoh Karangan SPM - Kepentingan Amalan Menabung

Hasil karangan aku. Kalau nak cilok sila bagitau dulu. Sekian terima kasih.    

     Dalam meniti ranjau kehidupan yang penuh dengan pancaroba, permasalahan berkaitan dengan wang amat sinonim dengan kehidupan seharian kita. Hal ini demikian kerana dengan wanglah kita dapat melakukan segala-galanya walaupun wang tidak dapat membeli segala-galanya. Menabung juga merupakan amalan yang tidak asing lagi dengan konsep kewangan demi mewujudkan masa depan yang terjamin. Oleh itu, anak-anak perlu dididik untuk menabung bagi menjamin keselesaan hidup pada hari mendatang kerana bak kata pepatah "sediakan payung sebelum hujan."

    Amalan menabungkan wang sememangnya dapat mendatangkan pelbagai manfaat kepada anak-anak khususnya apabila mereka ingin menjejakkan kaki ke menara gading. Hal ini demikian kerana kos pendidikan ke IPT semakin meningkat saban tahun akibat faktor ekonomi khususnya kolej-kolej swasta. Amalan menabung juga dapat meringankan beban keluarga lebih-lebih lagi keluarga yang mempunyai ramai anak. Oleh itu, menabung dapat meringankan beban untuk memasuki IPT khususnya kolej-kolej swasta.

   Di samping itu, amalan yang dituntut agama ini juga dapat digunakan bagi tujuan kecemasan. Hal ini demikian kerana kemalangan boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja kerana bak kata pepatah "malang tidak berbau". Kos perubatan yang semakin meningkat juga merupakan sebab amalan menabung perlu diamalkan sejak kecil lagi bagi menampung kos perubatan yang mahal. Pada masa yang sama, nilai berdikari dapat ditanam dalam diri seseorang individu.

    Seterusnya, sikap suka berhutang juga dapat dielakkan. Hal ini demikian kerana dengan adanya wang simpanan, kita tidak perlu berhutang dengan orang lain ataupun dengan ceti haram. Jika kita tidak mempunyai hutang, beban hidup kita akan berkurangan. Hal ini kerana kita tidak perlu risau diburu oleh pemiutang ataupun diisytiharkan muflis dalam perniagaan.

    Selain itu, kita juga dapat mempelajari selok-belok dunia perbankan. Perkara sebegini amat penting lebih-lebih lagi kepada anak-anak yang bercita-cita untuk bekerja dalam agensi perbankan. Kita juga akan menjadi lebih arif akan perkembangan ekonomi dalam negara kita. Penabungan di bank juga dapat menyumbang kepada ekonomi dalam negara kerana wang yang ditabung akan dilaburkan sekali gus menjamin keteguhan ekonomi negara.

   Intihanya, sebagai warga yang sentiasa bersedia menghadapi ujian yang mendatang, amalan menabung perlu dipupuk sejak kecil lagi. Walaupun menabung wang dalam kuantiti yang sedikit, lama-kelamaan wang tersebut akan terkumpul menjadi banyak. Bak kata pepatah "sedikit-sedikit lama-lama menjadi bukit". Kita juga perlu ingat bahawa penabungan kita akan membawa kepada hasil yang lumayan pada masa akan datang.

150 comments:

  1. SALAM..iznkn ak cilok yerr..

    ReplyDelete
  2. salam... nk minta izin cilok ni..tq..

    ReplyDelete
  3. dengan segala hormatnya dipersilakan la cilok.. hohoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. izinkan saya menyalin karangan anda ya :) Terima kasih banyak banyak -Pelajar tingkatan 4-

      Delete
    2. Assalamualaikum,,,izinkan sy copy yer,, thanks :)

      Delete
    3. assalamualaikum,izinkan saya utk copy & paste karangan awak....Thank you

      Delete
    4. izinkan saya ambil :)

      Delete
    5. saya nk isi skit nohh ... tq ..

      Delete
    6. izinkan saya ambil yer :) tq

      Delete
  4. Err..nak cilok jugak ea :)

    ReplyDelete
  5. hehe.,like others said.,~ wanna kopi and pasta! tnx! ^_^
    ~SHI_95

    ReplyDelete
  6. minta permission nk cilok yaa thanks!

    ReplyDelete
  7. Woa,, tebaik! Thanks bg idea.. penuh akal dah hehe

    ReplyDelete
  8. weyh..nak ciplak taw ! thanx ... ;D

    ReplyDelete
  9. cilok sikit ek? :3

    ReplyDelete
  10. nak cilok jugak , tpy npe tak boleh ?

    ReplyDelete
  11. ASSALAMUALAIKUM...mohon copypaste yah :)

    ReplyDelete
  12. Izinkan ye? Hihhi,

    ReplyDelete
  13. ok.. saya nk share... tq vmuch!!

    ReplyDelete
  14. nk mintk izin cilok ea......

    ReplyDelete
  15. tumpang lalu nk copy paste leh .....maceh

    ReplyDelete
  16. aku copy yehh . tq :)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum, saya nak copy. Thanks :3

    ReplyDelete
  18. mohon untuk copy N paste... :)

    ReplyDelete
  19. Nak copy paste boleh kan . :D

    ReplyDelete
  20. Salam. Harap saya dibenarkan untuk mengambil idea dan contoh daripada karangan di atas. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  21. cilok boleh..^_^???....hehehe

    ReplyDelete
  22. wanna copy paste..n_n..tq so much

    ReplyDelete
  23. copy :) ~ Trimasss

    ReplyDelete
  24. salam,minta halalkn ya ilmu yg di copy ni.. tq.:)

    ReplyDelete
  25. Salam,nak copy isi sikit ok..thanks :)

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum . minta izin cilok . terimekaseh :D

    ReplyDelete
  27. Hai comel. Saya nak cilok jugak boleh ya? Mintak izin ;)

    ReplyDelete
  28. minta izin c0py n paste k . hehe

    ReplyDelete
  29. izinkan aku cilok .. ehh kalau taknak izinkan pun aku nk cilok jugak ! esok kene hantar ! muahahaha

    ReplyDelete
  30. salam izinkan sy bt kopi pasta skit.. hoho :))

    ReplyDelete
  31. Izinkan saya mencopy paste karangan tersebut .
    terima kasih

    ReplyDelete
  32. saya nak cilok sikit isi tau. Terimaa kasih yaaaa :')

    ReplyDelete
  33. already cilok..^_^..thanks a lot

    ReplyDelete
  34. Nak cilok jugak, untuk buat contoh :) Thanks :)

    ReplyDelete
  35. mintak izin nak cilok .. nk amik point buat contoh skit .. hrp diizinkn .. :)

    ReplyDelete
  36. mintak izin nk copy ^_^

    ReplyDelete
  37. mintak izin ye nak cilok karangan ni :) mintak berkat

    ReplyDelete
  38. Mintak izin nk copy ye... TQ

    ReplyDelete
  39. mintak izin nk copy beberapa isi..thanks

    ReplyDelete
  40. Nak cilok boleh ennnn? Thanks :)

    ReplyDelete
  41. salam..mnta izin nk copy skit ye..t.kasih..

    ReplyDelete
  42. sakam...cilok luk....ok

    ReplyDelete
  43. i want to use this please :)

    ReplyDelete
  44. mintak izin copy paste

    ReplyDelete
  45. Can I please copy ur essay ..? I really need it for my studies :( Please HALALKAN tau .. Klau halalkan, u'll get pahala n i'll pray for u to be more HANDSOME/PRETTY ... Thank youu <3

    ReplyDelete
  46. NK MINTA IZIN CILOK JUGAK LAR YE,..

    ReplyDelete
  47. Nak cilok jugak yerr.

    ReplyDelete
  48. salam...nk minx saln eh..TQ
    JASAMU DIKENANG!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  49. izinkan salin karangan ni yee...

    ReplyDelete
  50. bro izinkan wa cilok karangan ni yee...

    ReplyDelete
  51. mnt izin saya nk copy blh

    ReplyDelete
  52. minta izin nk copy yee.....
    terima kasih...

    ReplyDelete
  53. for refrence. copy n paste yahh??. thanks a lot

    ReplyDelete
  54. mintk izin salin isi..thanks

    ReplyDelete
  55. minta izin nak copy ye...trimas

    ReplyDelete
  56. Minta izin nak amik tau. Thanks

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum, saya nk copy jgak ye

    ReplyDelete
  58. assalammualaikum :D
    erm .. saya calon SPM 2013 sedang mengumpul karangan contoh .
    jadi saya telah memilih karangan anda , izinkan sy copy & paste kayy .

    ReplyDelete
  59. thank bg copy :)

    ReplyDelete
  60. nak mnta izin cilok yee

    ReplyDelete
  61. Assalammualaikum :) Izinkan saya menggunakan isi-isi karangan anda :) Terima kasih

    #MayALLAHBless

    ReplyDelete
  62. assalamualaikum saudara..
    izinkan saya membaca dan menjadikan karangan ini sebagai rujukan ya..
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  63. Salam tq sbb buat krangan ni. . Nak cilok ye. .

    ReplyDelete
  64. Salam, izinkan saya untuk ambil karangan ini. ^_^ Karangan yang bagus.

    ReplyDelete
  65. Izinkan aku cilok ye.. :)

    ReplyDelete
  66. As Salam, nak copy ye? terima kasih :D

    ReplyDelete
  67. salam... kasi copy karangan ni yea.. tq! :) -student form 3-

    ReplyDelete
  68. Salam Ramadhan , nak cilok jugak yo :D

    ReplyDelete
  69. assalamualaikum... saya minta izin nak copy ye :) thanks

    ReplyDelete
  70. assalamualaikum... minta copy jugak

    ReplyDelete
  71. assalammualaikum......... MINTAK Cilokk YERRR.. TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  72. saya mahu copy, terima kasih

    ReplyDelete
  73. assalamualaikum..nak copy ayt ckit..thanks

    ReplyDelete
  74. salam , minta kebenaran nak copy paste utk trial spm ni, thank you.

    ReplyDelete
  75. Salam, minta inspirasi dari karangan ni.

    ReplyDelete
  76. tompang lalu....eh ..sambil tu nak cilok yer~

    ReplyDelete
  77. Mohon cilok ye, tq.

    ReplyDelete
  78. minta kebenaran untuk copy ...:)

    ReplyDelete
  79. Nak ambil isi sikit ya ? Terima kasih :D

    ReplyDelete
  80. Saya ingin melakukan plagiat. terima kasih :)

    ReplyDelete
  81. Salam,Izinkan saya copy karangan ni ye :)

    ReplyDelete
  82. Salam. Saya mintak izin nak copy karangan ni yer. Tq :)

    ReplyDelete
  83. oh, hi there. I might wanna take down a few points like the way your sentence structures work and some cool vocabs that you use. thank youu ^_^

    ReplyDelete
  84. jom main ragnarok online

    ReplyDelete
  85. Salam. Minta izin salin points boleh? For karangan SPM reference :) Terima kasih

    ReplyDelete
  86. salam...Saya mintak izin nak copy karangan ni ye. tq =)

    ReplyDelete
  87. salam.. sy copy ye :)

    ReplyDelete
  88. halalkan sy cilok ni mekacihhh

    ReplyDelete
  89. Izinkan saya copy ye .. thanks sbab kongsi ilmu .. :)

    ReplyDelete
  90. sy nk copy ye...halalkan ilmu yg dikongsi

    ReplyDelete
  91. mohon ambil sebagai rujukan ye..thank you

    ReplyDelete
  92. minta izin cilok ye ? terima aksih :)

    ReplyDelete
  93. i'll take yours as my reference..thanksn:)

    ReplyDelete
  94. mintak maaf .. nk cilok ambik pendahuluan jew

    ReplyDelete
  95. minta izin cilok...

    ReplyDelete
  96. cilok isi skit bleh??hehe

    ReplyDelete
  97. mintak izin cilok ,, -student form 4- thanks..

    ReplyDelete
  98. Mintak izin copy yea :D

    ReplyDelete
  99. minta izin nak cilok pendahuluan ... maceh ><

    ReplyDelete
  100. nak cilok penutup sekali . maceh ><

    ReplyDelete
  101. assalamualaikum. mohon cilok ckit ea? thx :)

    ReplyDelete
  102. Nak cilop penutup yea. hehee. thanks a lots

    ReplyDelete
  103. maaf nk kopi n pasta ... thank u

    ReplyDelete
  104. nak cilop yeeee...

    ReplyDelete
  105. Assalamualaikum . Saya minta izin nak ambil sedikit ya ayat di atas . Syukran :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...