Monday, August 6, 2012

Contoh Karangan SPM- Amalan Gaya Hidup Sihat

Karangan yang ditulis/ditaip oleh aku sendiri. Tujuannya adalah untuk dikongsi untuk semua pelajar tak kira yang bakal menghadapi PMR ataupun SPM. Hehe :)

     Apakah maksud 'Amalan Gaya Hidup Sihat'? Frasa tersebut boleh ditakrifkan sebagai cara hidup yang mampu mengurangkan risiko mendapat penyakit-penyakit yang akan membawa maut pada masa akan datang. Menurut kajian pakar-pakar dietetik Malaysia, jumlah rakyat Malaysia yang mengalami obesiti semakin meningkat bak cendawan tumbuh selepas hujan. Kandungan kolesterol dan tekanan darah individu yang mengalami obesiti dan perokok tegar pula dua kali lebih tinggi berbanding orang kebanyakan. Oleh itu, pendekatan secara drastik perlu diambil bagi membendung masalah kesihatan di negara ini daripada semakin berleluasa.

    Langkah yang perlu diambil bagi merealisasikan gaya hidup sihat adalah dengan menghindarkan diri daripada gejala-gejala tidak sihat seperti merokok dan penyalahgunaan dadah. Kajian dari Universiti Cambridge telah membuktikan bahawa perokok menghadapi risiko untuk mendapat serangan jantung berbanding mereka yang tidak merokok. Penyalahgunaan dadah pula perlu dicegah kerana perbuatan terkutuk itu akan membawa kepada penyakit-penyakit seperti HIV dan AIDS. Oleh itu, kita perlu bijak dalam membuat keputusan agar tidak terjebak dalam gejala-gejala negatif yang bukan sahaja meragut wang ringgit, bahkan meragut nyawa seseorang.

    Amalan gaya hidup sihat lain yang perlu diikuti adalah dengan mengamalkan pemakanan yang seimbang. Pemilihan makanan yang menepati nisbah piramid makanan perlu dititiberatkan agar tubuh badan mendapat nutrisi yang mencukupi selain terhindar daripada penyakit. Kita juga seharusnya perlu mengurangkan pengambilan makanan segera kerana makanan tersebut biasanya mempunyai kandungan lemak dan kolesterol yang tinggi. Sebaliknya, pengambilan makanan berkhasiat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan perlu diperbanyak agar mencapai tahap kesihatan yang lebih baik.

    Di samping itu, aktiviti senaman juga perlu dijadikan keutamaan bagi seseorang individu. Hal ini demikian kerana apabila kita bersenam,tubuh badan kita akan membakar lemak, membuang toksin dan melancarkan pengaliran darah. Hal ini penting terutamanya bagi pelajar kerana apabila pengaliran darah menjadi lancar, otak akan lebih mudah menyerap pembelajaran. Jadi, seseorang perlulah bersenam sekurang-kurangnya setengah jam sehari bagi meningkatkan kecergasan tubuh da kecerdasan minda.

    Selain itu, kita perlu mengelakkan diri daripada mengunjungi pusat-pusat hiburan seperti kelab malam dan sarang pelacuran. Hal ini demikian kerana tempat-tempat sebegini akan menjerumus seseorang ke kancah pengambilan alkohol dan dadah selain hubungan seks rambang. Perbuatan sebegini juga akan menyebabkan seseorang individu mendapat penyakit HIV dan AIDS. Sebaiknya, kita boleh mendapat hiburan dengan berekreasi di taman atau melancong bersama keluarga bagi mengurangkan stres. Apabila kita mengawal tingkah laku dan perbuatan kita dalam kehidupan seharian, nescaya kita tidak akan terjebak dengan penyakit-penyakit yang berbahaya.

    Intihanya, banyak inisiatif yang dapat diambil oleh seseorang individu dalam mengamalkan gaya hidup sihat. Kita juga perlu menjaga kesihatan kita dengan sebaik-baiknya kerana jika nasi sudah menjadi bubur, tidak banyak yang dapat dilakukan dalam menyelamatkan tubuh badan yang rapuh dirobek penyakit. Oleh itu, kita perlulah bertindak bijak dalam menentukan kesihatan kita kerana mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.     13 comments:

 1. Salam,thank you for the essay..Nak paste skit.:)

  ReplyDelete
 2. thank you utk karangan tu., nanti post la bebanyak lagi :)

  ReplyDelete
 3. karangan nie bagus dan baik..padat dan ringkas :D

  ReplyDelete
 4. great job buddy! :)

  ReplyDelete
 5. panjang tapi bagus

  ReplyDelete
 6. terbaik la essay nie. good job! :)

  ReplyDelete
 7. Thank you so much!

  ReplyDelete
 8. Bagus juga boleh dapat A+ !

  ReplyDelete
 9. thanks for the essay.

  ReplyDelete
 10. agaknya lebih 350 patah perkataan tak? :)

  ReplyDelete
 11. Thanks for the brilliant words of essay!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...