Sunday, July 21, 2013

Apa nak buat lepas Form 5 / Tingkatan 5/ SPM?

Mesti ramai yang pening apa yang korang nak buat lepas form 5. Jangan risau, korang bukan satu-satunya orang yang pening. Aku pun dulu 2 kali 5 juga. Sekarang ni dengan experience aku yang agak matang *cehh* aku nak share sikit la apa yang korang boleh buat.

Untuk lanjutkan pelajaran ada dua cabang iaitu:

  1. Kerajaan
  2. Swasta
Sebelum masuk universiti untuk degree, korang kena masuk pra-universiti dulu.

1) Kerajaan ( Pra Universiti)

Untuk lanjutkan pelajaran (pra-universiti) kat institut kerajaan, korang kena apply pakai upu. Tapi sebelum tu korang kena beli pin BSN. Harga dia tak silap RM6.50 kot. Tapi tak tau la sekarang harga dia berapa. Korang boleh beli pin tu kat Bank Simpanan Negara. Google je cara dia macam mana. Nanti bila dah apply, nama korang akan disimpan kat data kerajaan. Korang akan dipilih sama ada layak untuk masuk matrikulasi, asasi (tak pasti sgt pasal ni) atau paling kurang pun politeknik bergantung kepada result SPM korang. Kalau korang bukan bumiputera, sorry to say, susah sikit nak masuk matrikulasi atau asasi universiti kerajaan. Sebab ratio dia 90% bumiputera, 10% kaum lain. Sebab ni la aku tak apply upu, kalau apply pun bukan boleh dapat sebab aku bukan bumiputera. Haha. Kalau korang tak terpilih ataupun korang yang malas sangat nak apply upu macam aku ni boleh la masuk Form 6.

Kerajaan (Universiti)

Lepas korang dah habis pra-u, korang boleh masuk universiti dengan syarat korang lulus pra-u korang. Untuk course macam medicine, destistry, pharmacy, atau course science yang lain selalunya kena dapat cgpa 3.5 ke atas atau 2A1B untuk SPM baru boleh masuk sebab saingan dia kuat! Especially medicine. Kadang orang yang dapat cgpa 4.0 atau STPM dia straight A pun tak dapat tawaran medicine. Bila korang lulus Pra-universiti, korang akan dapat surat tawaran untuk pergi ke universiti kerajaan yang ditawarkan kat surat tu. Bagi yang lulus dengan cemerlang, korang akan dapat tawaran universiti-universiti yang gempak. Tapi yang lulus cukup-cukup makan tu, dapat ler universiti cap ayam. Hahaha. Jangan marah ek. Aku bagitau sejujur yang mungkin.

2)Swasta (Pra universiti)

Haa yang ni aku memang lagi tau sikit sebab aku Pra-u kat swasta. Hehe. Korang boleh pilih sama ada nak amik A-level, Foundation (Science/Art/Business etc), IB, atau diploma kat mana-mana kolej atau universiti swasta. Apply kolej atau uni swasta ni gila senang berbanding kerajaan and korang akan lebih mudah diterima walaupun keputusan korang agak hampeh. Tapi keburukan dia, swasta ni lagi mahal berbanding kerajaan. Korang cuma boleh buat pinjaman ptptn kalau korang amik diploma je. Kalau yang lain memang tak boleh. Tapi kalau boleh result SPM bagi la gempak sikit biar boleh dapat scholarship atau paling tak pun dapat diskaun. Macam aku, dapat 50% diskaun beb. (Bukan nak menunjuk-nunjuk, sekadar motivasi :p ).

Swasta (Universiti)

Untuk masuk universiti swasta, korang kena lulus juga dalam pra universiti. Semua universiti swasta juga terima pelajar dari STPM and sebahagian terima pelajar dari matrikulasi.


Aku amik laluan mana?

Aku pula amik laluan mana? Apa? Korang tak tanya? Kisah apa plak aku, blog aku, sukati aku la nak taip apa. HAHA. Aku masa habis SPM kerja sebagai Logistics kat kedai buku Popular sementara tunggu result keluar. Result SPM aku okay je kot, cuma 7A & aku ni science stream. Lepas dapat result aku terus resign kerja and apply A-level kat KDU untuk March intake. Yuran aku dapat potongan disebabkan result SPM aku. Nanti lepas A-level aku mungkin akan sambung kat UCSI university untuk degree aku, amik course Food Science.


Kalau korang ada apa-apa soalan, sila tanya. Sebelum tanya, sila kemukakan:

1) Minat course apa
2) Kerajaan atau Swasta


4 comments:

  1. saya minat graphic design.. so camne nak masuk ek? tak kisah kerajaan atau swasta

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak study sampai diploma je ke atau degree? kalau sampai diploma je kat kdu atau INTI ada.. boleh langsung apply pakai result SPM kat sana.. kalau nak study sampai degree plak kat IACT ada offer course ni

      Delete
  2. Lepas Habis Universiti kene blajar lagi ke boleh terus keje ?

    ReplyDelete
  3. Thanks for the info. It have been a while that I have leave my uni life. Permission to share =D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...